ابزار وبلاگ

پیشنهاد غرب برای ادامه مذاکرات هسته ای با ایران - گام یازدهم
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

گام یازدهم

پیشنهاد غرب برای ادامه مذاکرات هسته ای با ایران

 

به گزارش مشرق ، کاترین اشتون اعلام کرده که جمهوری اسلامی ایران باید هر چه زودتر دست به اقدامی بزند تا نگرانی‌های بین‌المللی درباره برنامه هسته‌یی‌اش را برطرف کند.

اظهارات اشتون درباره ضرورت برداشته شدن یک گام فوری از سوی ایران، اشاره به درخواست همیشگی گروه 1+5 از ایران از مذاکرات استانبول 2 به این سو است، که خواهان برداشتن یک گام اعتماد ساز از سوی ایران به طور فوری می شود تا زمینه لازم برای تدام مذاکرات در چارچوب یک الگوی گام به گام و مبتنی برعمل متقابل فراهم شود.

گروه 1+5 در بغداد از ایران خواست بست های از اقدامات شامل توقف، تعطیلی و انتقال (توقف غنی سازی 20 درصد، تعطیلی فردو و انتقال مواد 20 درصد به خارج از کشور) را به عنوان گام اعتماد ساز اولیه بپذیرد.

رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنج‌شنبه پس از گفت‌وگو با وزیران خارجه انگلیس،‌ چین،‌ فرانسه، آلمان،‌ روسیه و آمریکا در جمع خبرنگاران گفت که ما در حال بررسی موضوع هسته‌یی تهران به تفصیل درباره لزوم این که ایران هر چه زودتر دست به اقدامی بزند صحبت کردیم.

اشتون که به نمایندگی از شش قدرت جهانی با ایران گفت‌وگو می‌کند، گفت که وزیران امور خارجه این کشورها را در جریان گفت‌وگوی اخیرش با سعید جلیلی، مذاکره‌ کننده ارشد ایران در استانبول قرار داده است.

رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که من پس از این جلسه با ایران در تماس خواهم بود تا این روند را ادامه دهند.

یک مقام عالی‌رتبه آمریکایی که خواست نامش فاش نشود گفت که اشتون درباره "گام‌های احتمالی بعدی" که وزیران خارجه شش کشور به آن اشاره کرده‌اند صحبت خواهد کرد. لورن فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت که این جلسه کوتاه بود، زیرا قدرت‌های جهانی در زمینه ایران متحد هستند.

فابیوس در جمع خبرنگاران گفت که ما توافق کردیم که کلمه اصلی "اتحاد" است، اتحاد و اعمال فشار. آن چه مهم است این است که پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان کاملا در زمینه‌ی رفتاری که باید در قبال ایران اتخاذ کنیم متحدند.

تاکید بر ادامه دیپلماسی

خبرگزاری آسوشیتدپرس از قول یک مقام عالی‌رتبه آمریکایی گزارش داد که قدرت‌های ‌جهانی روز پنج‌شنبه تصمیم گرفتند زمینه را برای دور دیگری از مذاکرات با ایران درباره برنامه هسته‌یی‌اش آماده کنند، اما خواستار یک پیشنهاد بهبود یافته از جانب تهران هستند.

آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود نوشت که نه آمریکا و نه سایر شرکای بین‌المللی‌اش آماده کنار گذاشتن دیپلماسی و توسل به اقدام نظامی که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی خواستار آن شده است، نبودند.

این مقام آمریکایی گفت که ایران باید این بار پیشنهاد بهتری را به میز مذاکرات بیاورد اما تاکید کرد که کشورها نشانه‌هایی برای خوش‌بینی مشاهده کرده‌اند و دیپلماسی هم‌چنان "روش ترجیحی برای حل این مساله" به حساب می‌آید.

این دیپلمات آمریکایی گفت که از اشتون خواسته شده است که با سعید جلیلی تماس داشته باشد، با این حال هنوز تاریخی برای از سرگیری احتمالی مذاکرات 1+5 با ایران تعیین نشده است.


اشتباه محاسباتی غرب

در سوی دیگر معاون دبیرشورای عالی امنیت ملی ایران با اشاره به مواضع و رویکرد غرب در مذاکرات هسته ای تاکید کرده است که جمهوری اسلامی ایران بر استیفای کامل حقوق هسته ای ملت ایران برای برخورداری از همه ظرفیت های فناوری صلح آمیز هسته ای پافشاری می کند.

علی باقری می گوید که جمهوری اسلامی ایران با اقتدار و ابتکار عمل پیشنهاد های خود را برای ادامه گفتگوها در مسکو ارائه کرد که این پیشنهاد ها نیز برای اطلاع افکار عمومی جهان منتشر شد.

این عضو تیم مذاکره کننده ایرانی افزود که پس از گفتگوهای مسکو، دکتر جلیلی در نامه ای به خانم اشتون با اشاره به تاکید ملت ایران بردفاع از حقوق هسته ای خود هشدار داد که دچار اشتباه محاسباتی نشوند، از این رو با توجه به منطق روشن این پیشنهادها، اکنون نوبت 1+5 است که به این پیشنهادها پاسخ دهد.

معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به گفتگوی دکتر جلیلی و خانم کاترین اشتون در استانبول اظهار داشت: در این دیدار با تاکید بر مفاد پیشنهادهای مسکو و تاکید ملت ایران بر حقوق هسته ای خود، از خانم اشتون پاسخ پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران مطالبه شد.


پیشنهاد ایران به 1+5

از سوی دیگر رئیس جمهور کشورمان هم در پاسخ به سؤالی پیرامون سخنان بازتاب برانگیز نماینده کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر این که ایران حاضر است غنی سازی 20 درصد اورانیوم را در مقابل لغو تحریم ها متوقف کند به خبرنگار شبکه بلومبرگ گفت: این پیشنهاد جدیدی نبوده و در حالی است که ایران علیرغم تکلیف قانونی اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اورانیوم 20 درصد برای تولیدات دارویی خود دریافت نکرد و مجبور شد راسا اقدام به تولید آن کند و اعلام کرده است هر زمان که این کالا را بتواند دریافت کند، از ادامه تولید منصرف خواهد شد.

این سخن احمدی نژاد پس از آن بود که علی اصغر سلطانیه در روزهای حضور نمایندگان کشورمان در نیویورک خبر داد که ایران در نشست 19 سپتامبر (29 شهریور) میان کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سعید جلیلی، مذاکره‌کننده ارشد ایران با 1+5، پیشنهاد کرده است غنی‌سازی 20 درصدی را در ازای رفع تحریم‌ها علیه ایران متوقف می‌کند.

با این همه پاسخ احمدی نژاد این شرط را نیز یادآوری می کرد که توقف غنی سازی 20 درصد در ازای تأمین آن از سوی طرف غربی خواهد بود.


مخالفت با تعطیلی فردو

علی اصغر سلطانیه نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی چند روز پیش از پیشنهاد ایران برای توقف غنی‌سازی 20 درصدی در ازای لغو تحریم‌ها خبر داده اما در عین حال گفته که ایران مخالف خواسته غرب برای بستن سایت غنی سازی فردو است.

این پیشنهاد موضوع تازه ‍‌ای نیست و پیش تر در مذاکراتی که فروردین ماه امسال در استانبول برگزار شد مطرح شده بود. به گفته سلطانیه این پیشنهاد بار دیگر در مذاکرات غیررسمی هم که اخیرا بین سعید جلیلی و کاترین اشتون در استانبول انجام شده، مطرح شده است.

بعد از این مذاکرات، فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان هم در یک سخنرانی که در کنفرانس سالانه آژانس بین المللی انرژی اتمی داشت خطاب به غرب گفته بود که روی غنی‌سازی 20 درصدی ایران متمرکز نشوید و آن را یک خطر تلقی نکنید؛ چراکه عمده غنی‌سازی ایران در حد سه و نیم درصد خواهد بود.

ایران غنی‌سازی 20 درصد برای تولید رادیو داروها انجام می دهد و اعلام کرده است در صورتیکه آژانس طبق تعهدات خود این سوخت را تامین کند، غنی سازی 20 درصد را متوقف خواهد کرد.


هشدار درباره پیامدهای سناریوی غرب

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز روز در گفت‌وگو با شبکه خبری بلومبرگ گفته است که اگر این اعتقاد وجود دارد که هرچه ایران را بیش‌تر تحریک کنید، زودتر تصمیم خود را خواهد گرفت، پس من فکر می‌کنم این یک راه بسیار خطرناک است.

لاوروف افزوده که اگر انزوا شعار روز است، اعمال تحریم‌های بیش‌تر و تهدید به بمباران ایران که خدا کند رخ ندهد، باعث می‌شود آن چه که بلافاصله از دست خواهیم داد همکاری ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد.

وزیر امور خارجه روسیه یادآور شد: ما با تحریم و تهدید دوباره ایران، تهران را به همکاری بیش‌تر ملزم نخواهیم کرد.

او با دفاع از برنامه هسته‌یی ایران برای دستیابی به چرخه سوخت هسته‌یی آن را «کاملا هم‌سو با معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌یی (ان‌پی‌تی)» دانست و تاکید کرد: «هیچ نشانی از این که ایران تصمیمی سیاسی برای نظامی کردن برنامه هسته‌یی خود گرفته باشد، وجود ندارد.


ایستادگی و بومی سازی

با این وجود آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم تاکنون بارها از تاسیسات هسته‌یی ایران بازدید کرده است، اما هرگز مدرکی‌ دال بر انحراف برنامه انرژی هسته‌یی تهران به سوی تولید تسلیحات اتمی پیدا نکرده است.


مرور بر کارنامه دیپلماسی هسته ای ایران این واقعیت را آشکار می کند که غربی ها با طرح خواسته های نامعقول و غیر قانونی همواره در پی گرفتن امتیاز بوده اند و از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران با ایستادگی و بومی سازی فناوری هسته ای آنها را مغموم خود کرده است.


[ یادداشت ثابت - شنبه 91/7/9 ] [ 1:2 عصر ] [ حامی اصفهانی ] [ نظر ]
درباره وبلاگ

آرشیو مطالب
امکانات وب

حامیان دکتر سعید جلیلی

آمار وبلاگ گام یازدهم